• Leeshoek
    Leeshoek
U bevindt zich hier: Home Leeshoek Nieuwsbrieven Nieuwsbrieven 2007 Juli 2007

Juli 2007

Het huis van de buurman is maar eenmaal te koop

Indien u al een tijdje op zoek bent naar een ruimer onderkomen, kan de oplossing voor uw huisvestingsprobleem soms dichter bij huis zijn dan u denkt. Stel u zich eens voor dat u het huis van uw buren erbij kunt kopen. Waar dient u dan zoal op te letten?

Onttrekking woonruimte.

Indien u met de gedachte speelt om uw woning met die van de buurman samen te voegen, woonruimte om te zetten in kantoorruimte, dient u erop bedacht te zijn dat de gemeente hierin een onttrekking van woonruimte aan de woningvoorraad kan zien. Voorheen waren er twee of meer woningen, na de samenvoeging nog maar één. Voor het samenvoegen van woningen dient u op grond van de gemeentelijke huisvestingsverordening een (onttrekkings)vergunning te hebben en zal in beginsel een financiële vergoeding aan de gemeente verschuldigd zijn wegens de onttrekking van woonruimte. De inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn immers afhankelijk van het aantal woningen in die gemeente.
Deze compensatie is evenwel niet in alle gevallen verschuldigd. Indien u een bepaald bedrag investeert in het onderhoud van het casco van de woningen of het een onttrekking van kleine woningen betreft, is in de regel geen compensatie aan de gemeente verschuldigd. De hoogte van deze compensatie/minimale investering verschilt per gemeente. Informeer hiernaar bij uw gemeente.
Bestemming.

U dient voorafgaand aan de koop deskundig advies in te winnen omtrent de bestemming van het verkochte (woning, kantoor, winkel of combinaties hiervan), want wellicht dat het bestemmingsplan roet in het eten gooit. Na de samenvoeging verandert er ook het een en ander voor de gemeentebelastingen. De samengevoegde woning zal in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) opnieuw getaxeerd dienen te worden. Die woning wordt na officiële samenvoeging slechts eenmaal voor de diverse gemeentelijke zakelijke lasten aangeslagen; zoals voor het rioolrecht, de onroerende zaakbelasting eigenarengedeelte en de waterschapslasten. Wellicht dient er ook een nieuwe huisnummerbeschikking te worden aangevraagd.
Hypotheekrenteaftrek.

Zolang de koper aannemelijk kan maken dat hij de samengevoegde woning zelf zal gaan bewonen en hij aan de overige eisen van de fiscale eigen woningregeling voldoet, kan hij voor de gehele financiering van de woning van de buurman in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Indien het een nabijgelegen garage, de extra zolderberging of een perceel tuingrond betreft, kan wellicht voor de financiering van een dergelijke verkrijging eveneens hypotheekrenteaftrek worden verkregen. In fiscale zin moet dan sprake zijn van een aan- of toebehoren van de eigen woning.

Het fiscale voordeel van de samenvoeging ligt ook in de sfeer van de overdrachtsbelasting. U bent slechts overdrachtsbelasting verschuldigd over de aankoopsom van de woning van de buurman en niet over de investeringen die betrekking hebben op de samenvoeging. Anders was u overdrachtsbelasting verschuldigd geweest over de hogere koopsom van de grotere woning.

Tip:

Indien u het huis van de buurman overweegt aan te kopen om daarmee uw bestaande woning uit te bereiden, dient u zich voorafgaande aan de aankoop deskundig te laten adviseren omtrent de juridische en fiscale gevolgen. Uw notaris kan daarbij vanzelfsprekend behulpzaam zijn.

Hans Mol

Notaris
Estate-Planner

Mol Notariaat
Honthorststraat 8
1071 DD Amsterdam

Voor vragen bel je met 020 – 66 22 346 of mail je naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2007 copyright mr. J.W. Mol


Dit artikel wordt op persoonlijke titel van de schrijver vervaardigd en beoogt u te informeren over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de (Amsterdamse) vastgoedpraktijk in ruimste zin. Het recht is uitermate gecompliceerd en aan voortdurende verandering onderhevig. Ondanks de zorg die de schrijver aan de inhoud van dit artikel besteedt, kan de schrijver geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor hetgeen men zonder deskundig advies onderneemt naar aanleiding van de inhoud van deze nieuwsbrief.

Mol Notariaat B.V.
Emmaplein 8
1075 AW Amsterdam

T: 0031 (0)20 66 22 346
F: 0031 (0)20 67 38 120
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.