• Geschillenbeslechting

    Geschillenbeslechting

U bevindt zich hier: Home Expertise Geschillenbeslechting

Geschillenbeslechting

De belangrijkste taak van de notaris is het voorkómen van geschillen. Daarom is de notaris onafhankelijk en onpartijdig en heeft hij een beroepsgeheim. Niettemin kan het gebeuren dat een conflict ontstaat. In dat geval biedt het kantoor de volgende diensten aan:

1. Bemiddeling:

Nadat beide partijen hun verhaal hebben gedaan en de nodige vragen hebben beantwoord, zal een juridische inschatting worden gemaakt van de positie van partijen.

Daarna zal, in overleg met partijen, een voorstel worden gedaan gebaseerd op de juridische positie van partijen en hun (financiële) mogelijkheden. Na acceptatie van het (aangepaste) voorstel, zal de oplossing in een (notariële) akte worden vastgelegd.

2. Mediation:

Dit is een alternatieve wijze van geschillenbeslechting, waarbij de mediator optreedt als gespreksleider en partijen onder zijn leiding samen trachten een oplossing te vinden. Voorwaarde is dus dat partijen met elkaar willen praten. Deze wijze van geschillenbeslechting is bij uitstek geschikt voor partijen, die ook in de toekomst met elkaar te maken zullen hebben, zoals familieleden, aandeelhouders, directeuren, maten, vennoten enz..

De oplossing zal worden vastgelegd in een notariële akte.

3. Arbitrage:

Dit is een meer formele wijze van beslechting van een geschil, waarbij de notaris de rol van "rechter" door partijen krijgt toebedeeld. Na het principe van hoor en wederhoor en repliek en dupliek te hebben toegepast en eventueel deskundigen te hebben gehoord, schrijft de arbiter een uitspraak, die in principe bindend is.

Voordelen

Grote voordelen van alle 3 genoemde wijzen van geschillenbeslechting zijn:

1. relatief snel;

2. goedkoop: één adviseur, die door partijen (ieder voor de helft) wordt betaald, en

3. niet openbaar (een rechterlijk vonnis is wèl openbaar).

Mol Notariaat B.V.
Emmaplein 8
1075 AW Amsterdam

T: 0031 (0)20 66 22 346
F: 0031 (0)20 67 38 120
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.