• Leeshoek
    Leeshoek
U bevindt zich hier: Home Leeshoek Nieuwsbrieven Nieuwsbrieven 2007 November 2007

November 2007

Het energieprestatiecertificaat komt eraan

Met ingang van 1 januari 2008 zal regelgeving in werking treden waardoor de verkoper van een gebouw verplicht is een energieprestatiecertificaat aan de koper te verstrekken. Wanneer speelt dit certificaat voor u (g)een rol?

Energieprestatiecertificaat

Vanaf 1 januari 2008 is de verkoper op grond van geïmplementeerde Europese regelgeving verplicht bij het sluiten van een koopovereenkomst van een gebouw het energiecertificaat, ook wel energielabel genaamd, te overhandigen aan de koper. De verplichting om een energielabel af te geven geldt ook bij het sluiten van een huurovereenkomst van een gebouw. De modelovereenkomsten voor koop en huur zullen vanaf de jaarwisseling op deze verplichting zijn aangepast. Het energiecertificaat geeft inzicht in de energetische kwaliteit van een gebouw en is voorzien van een advies voor de mogelijke verbetering van de energiezuinigheid. Doel van een dergelijk certificaat is om in een oogopslag te zien wat het energieverbruik van het gebouw is en de daarmee verband houdende energiekosten.

Aanvraag

Met ingang van 1 januari aanstaande zal de eigenaar in actie moeten komen en een certificaat dienen aan te vragen. Om een certificaat voor een gebouw te krijgen, dient de eigenaar een gecertificeerd adviseur in te schakelen om een opname te laten maken van het gebouw. Om een pand te kunnen certificeren komt de adviseur langs en voert hij/zij een aantal berekeningen uit ten aanzien van het energiegebruik van het gebouw. Vervolgens wordt het gebouw ingeschaald in een bepaalde energieklasse. Ten slotte zal de adviseur het certificaat afmelden bij een daartoe door de minister van VROM aangewezen instelling. De procedure is te vergelijken met het afmelden van auto’s na een apk-keuring. Daarna krijgt u als eigenaar het energielabel met daarop mogelijke maatregelen voor verbetering van de energieprestatie. Een afgegeven certificaat zal maximaal tien jaar geldig zijn. De kosten voor het verkrijgen van een energielabel zullen afhankelijk zijn van de grootte en verdere bijzonderheden het object.

(Vrijgesteld) gebouw

De verplichting tot afgifte van een energielabel zal niet voor alle gebouwen gelden. Onder gebouwen wordt in dit kader verstaan: eengezinswoningen, appartementencomplexen, lidmaatschaprechten in een coöperatieve flatexploitatievereniging, gezondheidszorggebouwen, horecagebouwen, kantoorgebouwen, onderwijsgebouwen, sportgebouwen en winkels. Vrijgesteld zijn gebouwen die kwalificeren als garage, woonwagen, berging of monument in de zin van de Monumentenwet 1988 of een gemeentelijk of provinciaal monument.

Tip 1

Aangezien de consumentenkoop van een woning in de regel nog wegens de wettelijke bedenktijd of het niet tijdig verkrijgen van een passende financiering kan worden ontbonden, verdient het aanbeveling bij het sluiten van de koopovereenkomst een kopie van het certificaat aan de koper af te geven. Bij de daadwerkelijke eigendomsoverdracht pas het origineel.

Tip 2

De kosten van een energielabel zijn voor rekening van de eigenaar. Als iedere appartementseigenaar een eigen energielabel bestelt, is dat veel duurder dan wanneer de Vereniging van Eigenaars dat voor het gehele gebouw in één keer laat uitvoeren.

Tip 3

Indien de koopovereenkomst vóór 1 januari 2008 is gesloten, is de verkoper niet verplicht om een energielabel aan de koper te overhandigen. Ook niet als de overdracht na 1 januari 2008 plaatsvindt.
Meer weten?

Indien u meer wilt weten over het energielabel kunt u online onder andere terecht bij www.vrom.nl, www.energielabelgebouw.nl, www.postbus51.nl en www.energiebesparingsverkenner.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de overgangsregeling en de vrijgestelde gebouwen

Hans Mol.

Notaris
Estate-Planner

Mol Notariaat
Honthorststraat 8
1071 DD Amsterdam

Voor vragen bel je met 020 – 66 22 346 of mail je naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2007 copyright mr. J.W. Mol


Dit artikel wordt op persoonlijke titel van de schrijver vervaardigd en beoogt u te informeren over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de (Amsterdamse) vastgoedpraktijk in ruimste zin. Het recht is uitermate gecompliceerd en aan voortdurende verandering onderhevig. Ondanks de zorg die de schrijver aan de inhoud van dit artikel besteedt, kan de schrijver geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor hetgeen men zonder deskundig advies onderneemt naar aanleiding van de inhoud van deze nieuwsbrief.

Mol Notariaat B.V.
Emmaplein 8
1075 AW Amsterdam

T: 0031 (0)20 66 22 346
F: 0031 (0)20 67 38 120
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.